Geschiedenis

Benedictijnse traditie van “Ora et Labora”

Deze pagina is nog “under construction…)

Kleine gebeurtenissen kunnen soms grote gevolgen hebben. Zo ben ik eigenlijk door een heel eenvoudige episode in mijn leven terechtgekomen in de wereld van de handboekbinders. Mijn vader werkte op de KNP, Koninklijke Nederlandse Papierfabriek in Maastricht, een van de grootste papierfabrieken van Europa, waar toen zo’n 4500 mensen werkten. Hij stond aan de basis van het computertijdperk, en was programmeur voor het besturen van de grootste papiermachiene, de “vijf”. Dit was vanaf 1959, dus als het ware het stenen tijdperk van de computer.

De Papiermachine 5 en het kloostercomplex “De Biesen”, waar later de papierfabriek zou komen te staan

Vanaf 1981 begon ik, als 14 jarige, mijn loopbaan als leerling bij mijn leermeester in het vak broeder Laurentius van Dijk. Zo stapte ik binnen in een heel lange en rijke traditie van kloosterboekbinderijen. Broeder Laurentius werd geboren op 4 juni 1914 en overleed, na meer dan 70 jaar als monnik geleefd te hebben, in de vrede van de Heer op 17 maart 2005.

Afbeelding (3)

De traditie van kloosterboekbinders waarin broeder Laurentius stond, begint in de Abdij van Solesmes en loopt via de Abdij van Wisques (eind 19e eeuw) in Frankrijk naar de Paulusabdij (begin 20e eeuw) in Oosterhout. Vanuit Oosterhout legde broeder Laurentius samen met pater Hub Eggen in 1951 de basis voor de boekbinderij in het klooster Benedictusberg bij Vaals. In dit prachtige atelier hielp broeder Laurentius mij de kneepjes van het mooie bindersvak eigen maken.

DSC00080 DSC00052


Voorbeelden van klassiek bindwerk uit de kloosterboekbinderij